Следвайте Гласове в Телеграм“Политиците са длъжници на хората в обяснението какво

...
Следвайте Гласове в Телеграм“Политиците са длъжници на хората в обяснението какво
Коментари Харесай

Станишев: Време е за дългосрочни политики за България, стига сме кърпили “на парче”

Следвайте " Гласове " в Телеграм

“Политиците са длъжници на хората в обяснението какво се случва и по какъв начин България може да откри мястото си в този изменящ се свят. Вече сме изморени от прехода, тъй като той беше обещан като нещо късо и хубаво. А демокрацията постоянно би трябвало да бъде усъвършенствана. Тя е нежна, заплашвана и е нужно да бъде бранена. Но това не става със самоцелна борба, а с консенсуси най-малко във значимите сфери. За да не стартира всяко държавно управление от нулата и да свършва в нищото. У дома всичко е ден за ден. Да “закърпим ” нещата - през бюджета, законите, конституционните промени. Време е да дадем дълготрайни цели пред България. Предстоят три огромни прехода в целия свят: зелен, цифров (заедно с изкуствения интелект) и демографски. Трябва да кажем ясно на хората какво следва, какви са опциите, каква ще е цената на техния персонален преход. Както и дружно да решим по какъв начин най-рационално да използваме достиженията им, гарантирайки положително бъдеще за всеки. ” Това съобщи Сергей Станишев в “Денят стартира с Георги Любенов ” по Българска национална телевизия.

Той изрази разочарованието си от неприемането на препоръчаните ограничения за профилактика на репродуктивното здраве и на бременните дами в бюджета за 2024 година “Свикнахме да имаме единствено външнополитически цели пред страната. Ето в този момент Шенген и еврозоната се показват като мотив за съществуването на сглобката. Но това са принадлежности. Истинската национална цел е да превърнем България в страна с работеща стопанска система, с квалифицирани и образовани хора с прилични приходи, които да желаят да раждат и да отглеждат децата си тук. През мандата на кабинета на Симеон Сакскобургготски и по-късно по мое време като министър председател имаше тренд на раждаемостта, пикът беше през 2008-2009 година с близо 82 000 бебета. През 2022 година паднахме на 57 000, а предварителните данни за 2023 сочат, че раждаемостта е намаляла с още 2 000 - на 55 000 деца. Затова толкоз упорствам за хоризонтални ограничения за демографията и умишлен вицепремиер, който да ги координира. За страдание, макар срещите и диалозите с министър-председателя и с партийните водачи, всичко се оказа едно празно говорене. Не се откриха под 100 млн. лева от бюджет от над 83 милиарда лева Вместо това се похарчиха над 11 милиарда лева в края на предходната година, като за най-малко половината от тях не знаем защо. Почти съм сигурен, че са послужили за сделки вътре в сглобката и за пазаруване на политическо въздействие, давайки 1.2 милиарда лева на общините на ръба на закона. ”

Станишев разяснява, че политиката у нас се движи “по течението ”. “Има недостиг на политики и в дясното, и в лявото. Управляващите са съсредоточени в харесването на сътрудниците ни извън - Съединени американски щати и Европейски Съюз. Това е добре, само че не е задоволително. Опозицията пък, включително за жалост и Българска социалистическа партия, е вторачена в предишното. А политиката е диалог за бъдещето. Основният проблем пред страната е, освен че изнасяме работна мощ, само че и неродени деца - българите в чужбина раждат там и остават да живеят зад граница. ”

Попитан за идния избор за Европейски парламент през юни тази година, Станишев сподели, че “евроизборите са доста подценявани у нас. Има едно неглижиране - гласоподава се за 17 индивида с огромни заплати. Но това не е по този начин. Важно е какви хора България ще изпрати в Екологичен потенциал. Да бъдат способени, да познават механизмите на преговорния развой и на комплицирания живот вътре в Народното събрание. Там се взимат значимите за всички нас решения. На второ място, в този момент се спекулира с внушения за растеж на националистите. И през 2019 година се твърдеше същото, само че европейските гласоподаватели излязоха всеобщо - изборната интензивност беше висока - над 50% и дадоха гласа си за рационалните и за систематичните партии. Моята прогноза е, че болшинството в Екологичен потенциал ще бъде от ЕНП, социалистите и демократите и либералите. Така че и ние в България би трябвало да мислим къде ще изпратим нашите евродепутати - в партиите, които ще вземат решенията, или в други политически сили. ”

“Надявам се Българска социалистическа партия да е извлякли поучения от 2019 година Тогава тя загуби доста време във вътрешнополитически ежби с фиксацията президентът на Партията на европейските социалисти да бъде изваден от листите. За страдание, управлението на партията показва отрицателното си отношение към делегацията си в Екологичен потенциал, а с изключение на с работата си в Народното събрание, ние сме потребни и с необятните полемики за политики, които стартирахме предходната година. ”

Помолен за коментар за Шенген, Станишев уточни, че е отчаян от частичното ни приемане и от неналичието на съответна дата за присъединение по всички граници. “Там е нашият стопански интерес. С влизането ни по суша ще поевтинеят износът и вносът, ще е добре за превоза и туризма. Аз съм проевропейски човек, търпелив по природа, само че по този въпрос считам, че трябваше да сме по-твърди и с инструментите на двустранната политика да покажем, че разпоредбите важат за всички. Сега най-ранната ни дата е 2025 година, тъй като ще би трябвало да чакаме изборите в Австрия и сформирането на държавно управление там. Чак тогава някой ще се сети и за нашите проблеми. ”

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР